2016. április 30., szombat

Nemesnép

A 13. században több okleveles forrás is már nemesnépi nemeseket említ.1407-ben konkrét okleveles forrás említi, hogy kiszolgált királyi katonákat telepítettek itt le, akik szintén nemességet kaptak. 1513-ban 16 egytelkes nemest sorol fel az adólajstrom, megjegyezve, hogy a falunak csak az egyik fele dikáltatott. A falu említése ekkor: Nemesnepfalua. Gyakran említik a települést Alsó- és Felső-Nemesnép faluként is.

 A település lakossága a 19-20. század fordulóján meghaladta az ötszáz főt. A trianoni határ és a az 50-es években történt, módos gazdákat érintő kitelepítések oda hatottak, hogy a lakosságszám mára 147 főre csökkent. A település jellegzetessége, hogy a mai napig nagyon sok szépen helyreállított kisnemesi lakóház és porta áll, a házakat alig veszik körül kerítések, és a szépen gondozott területeken kellemes sétákat lehet tenni.


A község legfőbb nevezetessége az 1793-ban épített fazsindelyes szoknyás (református) harangláb, mely 1937. óta országos műemlékként van nyilvántartva. A harangláb Nyugat-Magyarország legnagyobb és talán legszebb ilyen jellegű műemléke.

A harangláb történetét tartalmazó tájékoztató tábla magyar és német nyelven 1991-ben készült

Valamikor boltként üzemelt, majd büfé. A büfé - átköltözött hátra a boltív mögé - az épület utcai frontja így üresen áll rajta a  háború hőseinek emléktáblájával.


I-II. világháborús emlékmű

Római katolikus kápolna 1953-ban épült.
                         



Litopunkturás (földgyógyító) kő
A Muránia térség energiáramlását jótékonyan befolyásoló (Magyarországon 5, Szlovéniában pedig 12) kő hivatott a Földet gyógyítani oly módon, mint az emberi szervezetre gyakorol jótékony hatást az akupunktúra.
A litopunkturás köveket 2007 tavaszán egy nemzetközi szobrásztáborban szlovén művészek faragták. A közelben még Gosztolán, Szécsiszigeten, Tornyiszentmiklóson és Lentiben található litupunkturás kő.
                                 

A településen több régi épületet is felújítottak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése