2017. szeptember 28., csütörtök

Magyarszombatfa

Magyarszombatfa az Őrség délnyugati csücskét képező Belső Őrség egyik települése a szlovén határ mentén, a Veleméri-völgyben. Két – egykor önálló – falu (Magyarszombatfa és Gödörháza) 1973-ban történt egyesítéséből jött létre igen gyenge minőségű (csak „sütve jó” – azaz fazekasoknak való) földeken.
Első okleveles említése 1366-ból származik. A település szerkezete az Őrségtől eltérően Magyarszombatfa településrészen utcás faluképét mutatja. A hagyományos építési mód a boronafalas ház, melyet kívülről tapasztással vakoltak. A tetőn zsúp fedés volt. A gazdasági épületek a lakóházat körülvették keríttet udvarként. A település neve 1907-ig Szombatfa volt.

1790-ben épült fekvőborona falú zsúpfedeles parasztház 1975 óta működik tájházként. Egykoron Cseke János fazekas otthona volt, aki 1922-ben halt meg. Az önkormányzat tulajdonába kerülve a helyi fazekashagyományok bemutatása mellett számos rendezvény helyszíneként is szolgál.










 Önkormányzat épülete

Az 1950-es években a településről is telepítettek ki embereket a Hortobágyra, emléküket emléktábla őrzi.
 Az Őrségi Vadászati kiállítás Magyarszombatfa település szélén, egy szépen felújított kodisállásos házban kapott helyet. A múzeum magánygyűjteményként jött létre 2003-ban, Gömbös Mátyás, az őriszentpéteri Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság vadászmesterének több évtizedes munkásságára alapozva. A kiállítás anyagának alapját a kiállítás házigazdája által az Őrségben elejtett vadak trófeái teszik ki, amelyek között egyaránt megtalálhatóak a kapitális szarvasagancsok és vadkanagyarak, az érdekes őzagancsok, és a nem megfelelő genetikai tulajdonságaik miatt elejtett trófeás vadak. A látnivalók különlegességét fokozza az „Afrika terem”, ahol Namíbiában és Egyenlítői-Guineában elejtett vadak – köztük antilopok különböző alfajai, varacskos disznó, ecsetfülű disznó, vörös bivaly – mellett az Őrségben nem honos állatok preparátumai – a hazánkban utoljára vadon az Őrségben látott siketfajd, valamint nyírfajdkakas, medvebőr, muflon, mormota és zerge – is helyet kaptak. A látnivalókat vadászfelszerelések, kések, tőrök, vadászati makettok és vadászati tárgyú műtárgyak színesítik.






























 Égetőkemence az egyik fazekas műhelyben







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése