2017. december 17., vasárnap

Rédics

Rédics Zala megye délnyugati részén található, a Hetés tájegység faluja. Adria kapujaként említett település első említése 1236-ban Radycypotaka néven történt, habár már a rómaiak idejében is lakott terület volt, itt haladt el a Borostánykő út is. Az alig 1000 fős település a hagyományokat ápolja, fafaragó táborok helyszíne. Az itt készült alkotások megtalálhatók a község több pontján is.
A címerpajzs a pajzsfőnél vágott, alatta pirossal és kékkel hasított kerek talpú pajzs, mely a település területének a trianoni béke utáni kettészakadására utal.
Rédics község meghatározó nemesi családja az Alsólendvai Bánffy család. Czakó Károly "ősi"-nek nevezi a Bánffy családnak azt a címerét, amelyen kiterjesztett szárnyú koronázott, nyelvét kiöltő fekete sas mellén arany, kerek talpú pajzs, melyben fekete bivalyfej látszik, s a pajzs felett vörös kereszt van. Ezért választotta a község a pajzs alapjául a kerek talpú változatot.
A pajzsfő zöld mezejében ezüst (fehér) nyitott szárnyú, lefelé repülő galamb, mely a településen található római katolikus templomra utal, amit a Szentlélek tiszteletére emeltek.
Jobbról vörös mezőben a Magyar Országos Levéltárban a község címeres pecsétjén található, hegyével lefelé fordított aranyeke és balra aranycsoroszlya.
Balról kék mezőben zöld halmon arany, nyitott kétszárnyú kapu - a rédicsi határátkelőt jelképezi.


A falu római katolikus templomát egy bécsi építész tervei alapján építették 1800 és 1804 között. Április 8-án, az alapkőletétel napján azóta is minden évben misét tartanak. Díszes főoltárát a Szentlélek tiszteletére emelték, a főoltárképet pedig 1823-ban festették.

Templom kapu








Brenner János mellszobra a templomban. Bővebben: http://morisbakancslista.blogspot.hu/2016/01/zsidahegy.html
 


szegények orvosa Batthány-Strattmann László hercegről készült festmény a templomban
Templomkerttben
Templomkertben
 

Plébánia 

Plébánia kertjében (gördeszkás atya születésnapjára kapta testvérétől)
Tájház
 




























Utassy József költő síremléke
"Halál, hol a fullánkod,
hol a te pillangókésed?!
Csak tehetném bár, hogy kardom
összemérhetném véled!
A csillag épp így akarná,
ki Rédics fölött most följő.
Pihenj, Utassy Jóska:
az Úr kegyelméből költő."
Vári Fábián László: Az úr kegyelméből
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése