2018. április 1., vasárnap

Reök palota - Szeged

A palota a szecessziós épületek közül is az egyik legszebb Európában. Greifenbergi Reök Iván (Munkácsy Mihály unokaöccse) megbízása és Magyar Ede tervei alapján 1907-ben készült el. A külföldi szakirodalomban "Hungarian Jugendstil" néven említik. A kétemeletes saroképület szinte él. Hullámos falsíkjai a homlokzat vízi növényzete a zárt és nyitott erkélyek az akkor divatos szecesszió stílusjegyei.
A palota homlokzatán a vízi liliomok utalás Reök Iván Folyammérnöki hivatalban betöltött szerepére, míg a tehén és a ló a megrendelő horgosi birtokaira.
Magyar Ede - a magyar Gaudi - legszebb munkája ez az épület. Csupán 30 éves és tervezői végzettséggel nem rendelkező fiatalember elég elszánt volt, hogy a konzervatív szemlélettel szembeszállva felépítse ezt a palotát.
Alig másfél év alatt készült el helyi művészek és mesterek segítségével e luxuspalota Reök Iván családja számára. A megrendelő fiai számára szintenként egy-egy garzonlakás, míg a leányok részére szintenként többszobás lakások kerültek kialakításra.
 2017. évben a palota előtti parkolót felszámolták és az itt létrejövő tér azóta Magyar Ede nevét viseli.
 
 Az épület tetején elhelyezett sas a Fekete sas utcára utal. A 2007. évi felújításkor állítólag az építész ellenőrizte a munkálatokat, majd ijedten fordult a társaihoz, hova tűnt az épületről a sas? Mint kiderült a munkások a sast is fehérre festették, így egybeolvadt az épülettel. Az interneten erről fotó is látható , természetesen a sas visszakapta eredeti színét, mely ma már az idők múlásával inkább szürke.

 
 
 
 
 
 Az épület eredeti állapotáról berendezéséről fotók nem maradtak fenn. Állítólag - leírások alapján - a homlokzaton jelenleg csíkosra festett részt félmeztelen vízi tündérek díszítették, azonban a Reök család hölgytagjai ezt lekapartatták.
 
 
 
 
 A földbirtokra utaló jelek, bal oldalon tehén, jobb oldalon ló.
 
 
 A belső udvar a 2007. évi felújításnál kapott üvegtetőt.
 A szinteket összekötő cselédfolyosó
 
 
 
 
 
 
 
 Eredetileg e falmotívumok is színesek voltak, azonban nem sikerült rekonstruálni az eredeti színeket és nem találtak senkit aki vállalkozott volna az újra pingálásra.
 Az épület legszebb része a virágzó lépcsőház. A kovácsoltvas munkákat Fekete Pál szegedi díszkovács készítette Magyar Ede rajzai alapján. Minden virág és annak gyökere eltérő, nincs két egyforma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
  
 
 
 Az épület a 2017.évi felújítást követően képzőművészeti kiállításoknak ad helyet (a képek a 2018. évi felújítást megelőző hónapban készültek, ezért üresek a termek)
 
 
 
 
 Mivel az épület berendezéséről nem maradtak fenn fotók így csupán egyetlen szobát a sarki elhelyezkedésű zöld szalon falfestését sikerült nagyvonalakban rekonstruálni. Az IKV-s időszakban több réteg festés került a falakra, ám ebben a teremben több helyen megtalálták az eredeti festést , mely alapján rekonstruálni lehetett.
 A csillár természetesen nem eredeti, azonban hű másolata egy 1907-es korból származó csillárnak.
 Reök Iván az építtető
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
cselédek által használt csigalépcső

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése