2017. január 15., vasárnap

Szőce

Szőce az Őrség egyik apró települése, első okleveles említése 1286-ból származik Zelche néven (értelme: kis falu) Neve eredetileg pataknév is lehetett, melyet a krónik II. Henrik német-római császár 1051-es magyarországi hadjárata kapcsán említ.  A falu határát két nagy jelentőségű, történelmi út érintette: a Borostyánkő út (római őt) és a középkori Magyarország egyik főútvonala a Székesfehérvárt Itáliával összegkötő "Király út" (másnéven Katonák útja, Olasz út, vagy helyi hagyomány szerint kerá út) 
 
A település címerében két zöld domb látható, valamint IV. Bélát szimbolizáló lovas alak és a tőzegmoha. A néphagyomány szerint IV. Béla a kerá úton menekült a dalmát tengerpartra a tatárok elől.





A településre érkezőt köszöntő tábla Rimányon került elhelyezésre, mely település ma már Szőcéhez tartozik.
Rimányi buszmegálló
Rimány utcakép
Szőce egyik nevezetessége az Árpád kori Szent András templom
világháborús emlékmű a templomkertben
A déli oldalfalnál volt az Ossarium XVI-XVIII. századból.A templom körül volt Árpád- kori temetőből előkerült csontokat és koporsómaradványokat temették el ide és föléje, a templomfalához illesztve épületet húztak.

               A kapu mellett balról található a szégyenkő és a koldusok padja. Szent István király törvénye szerint, aki a templomban rendetlen viselkedésével megzavarta a szentmisét, azt ki kellett vezetni a templom udvarába és ott vétkéért szégyenkeznie kellett.  A koldus padja a falu szegényeinek, nyomorékoknak szolgált. A középkori falu népe így is gondoskodott a róluk, hogy itt adtak neki alamizsnát.
                              
A környék jellegzetes díszes öntöttvas keresztjének felirata: "E sírkertben Árpád-kortól pihenő őseinknek adj Uram boldog feltámadást 1996"
A Lápok Háza interaktív módon mutatja be a lápvidéket. A tájegységre jellemző kódisállásos épületet 2014-ben adták át
A lápvidék egy része vezetéssel pallókon bejárható.
Németh Ferenc botanikus (1951-2001) emlékére állított kopjafa a láprét bejáratánál. A kopjafán bevésve egyik művének címe: Ne bántsd a virágot
pataklakó
Korábban a patak vizének gyógyhatást tulajdonítottak, még van ahol látható a régi parasztfürdő nyomai.

                                     



                                  



                                 

                                  






                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése