2017. november 5., vasárnap

Kerkafalva

1289-1291-ben dokumentum őrzi Penetekfolua nevét. Ez a településnév személynévből származik, a régi személynévadás egyik sajátossága volt a hét valamelyik napjáról való elnevezés. A másik községnév a szláv eredetű német népnevünkkel kapcsolatos, amelyet egykori német lakóiról kapott. 1379-ben említik "Pintekfalua" nevét, 1387-ben pedig "Nemetfalu"-ét. Az ikerfalu szerepelt az úgynevezett Hétkutas falvak között 1381-ben, mint Nemetfalwa.
1943-ban Kerkanémetfalu és Kerkapéntekfalu községet egyesítették, ekkor a község ideiglenesen a Kerkapéntekfalu nevet viselte. 1950-ben kapta mai nevét, attól fogva Kerkafalva.

A címert a képviselőtestület elképzelései alapján Kovács Ferenc komlói grafikus tervezte.
Álló, háromszögű a pajzs, kék mezejében alul kettőshalom, ennek zöld mezejében vízszintes ezüst hullámpólya. A halmok felett lebegő helyzetű, makktermésekkel ékített gyökeres arany tölgyfa, melyet két oldalról egy-egy nyolcágú aranycsillag kísér. A címer alatt lebegő hármas tagolású íves aranyszalagon feketével nagybetűs felirat: KERKAFALVA. A településnév előtt és után egy-egy díszpont. A címerben fellelhetünk kettős motívumokat, mint alul a kettőshalom és oldalt a két csillag. Ezzel utalva arra, hogy a községet két település alkotja (Kerkanémetfalu és Kerkapéntekfalu). A címeren helyet kapott a községet átszelő Cupi-patakot jelképező hullámpólya, valamint a természetvédelmi terület értékeit szimbolizáló őshonos fa, a tölgy.
Református temploma 1912-13-ban épült. 








A templomban helyezték el a II. világháborús hősök emléktábláját, valamint az 1936-1950 között időszak kerkafalvai tanítóinak és 1838-tól napjainkig a lelkészek névsorát tartalmazó emléktáblát.

I. világháborús emlékmű a templom előtt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése