2017. november 5., vasárnap

Külsősárd

Külsősárd 108 lakosú község Lentitől 5 kilométerre, nyugatra fekszik. A település 1389-ben még csak Sard, 1763-ban azonban már Külső Sárd alakban szerepel.

A települést három nemesi jogállású család alapította, a hagyomány szerint úgy, hogy a szükséges földet elfoglalták Sárd (Belsősárd) birtokosától, a herceg Eszterházy családtól. Foglalásuk indoka az volt, hogy török és háborús időkben tett szolgálataikért a Eszterházyak birtokot ígértek nekik, de az ígéretet nem tartották be, így ők foglalták el maguknak. A foglalásból per lett, aminek eredményeképpen a falu az alapító családok nemesi birtoka maradt. Pontosan nem tudni, mivel sikerült a hatalmas herceggel szemben ezt elérni, de sikerült, mégpedig úgy, hogy település nem tartozott a földesúri hatalom alá, hanem nemesi község lett.
Köszőntőtáblában Külsősárd címerének részlete látható.
A pajzslábban elhelyezett rózsa a „legyőzött” Esterházy-címer motívuma, és utal arra, hogy a pajzs felső részében, elhelyezett 3 aranynyilat tartó páncélos kar, azaz a letelepedő 3 nemes család legyőzte az Eszterházy herceget. A páncélos kar a letelepedők nemességére és vitézségére utal, a három, hegyével lefelé fordított aranynyíl a három letelepedő családot jelképezi.
 
Faluház
 

 A XIX. században épült szoknyás harangláb, mely az 1991-es felújítása során jellegét vesztette, fő tartó oszlopai erdeitek, elektromosan működő harangját az első világháború után újra öntötték.

 
I-II. világháborús emlékmű




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése