2021. július 11., vasárnap

Túrricse

A falu valószínűleg már 1271-ben létezett Riche néven. A XIV. században Belryche, Kynryche alakban írják, ebből arra következtethetünk, hogy ekkor két részből állt a település.




    Kétszintes harangláb. 1956-ban a gyülekezt elhatározta, hogy a 172 éves haranglábat újjáépíti. Mivel azonban a harangláb építése óta megnőtt falu távolabbi lakóihoz a harang szava nem jutott el, magasabb tornyot kívántak, s így jött létre ez a megoldás: falazott torony tetején építették újjá a haranglábat.
Túrricse templomának minden szegletét színesen kifestettékés minden berendezését ékesen faragták.
Túrricsei templom szószékkoronája nem fűrészelt, hanem faragott elemekből készült.
Mennyezet koporsóján olvasható: Ezen Ritsei Református Szent eklézsia Isten dicsősségére a maga tulajdon költségével az Urnak készítetett házat építtette 1792.

                                    Szamárhátíves kőkeretes kapu, mely egykor a sekrestyébe nyílott.



                                             Kulcs az imaházban vagy az idősek otthonában


A szószék felett található a hangvető, amelynek akusztikai szerepe mellett díszítő funkciója is van.

Bejárat körüli tulipános "hímzés", ehhez hasonló nem sok helyen látható (Sonkád, Csaroda és Ófehértó). Két színt vöröset és feketét használtak. Túrricsén a festések különlegessége az, hogy a még nedves, puha vakolatba belevájták a minták körvonalait, és csak a vakolat kiszáradása után meszelték, színezték őket.



Kodály Zoltán népdalgyűjtő útja során járt a faluban 1923-ban. A ház, melyben akkor lakott és dolgozott jelenleg a református egyház imaháza és falumúzeum.













                                    Szent Tamás apostol görögkatolikus templom 1999-ben épült.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése