2021. július 13., kedd

Vámosoroszi

A Túr és a Szamos által övezett Erdőháton fekvő völgyi falu kb 900 körül már létezett. A XIV. században Uruzy, Orosy alakban írták nevét. A vám előtag eredete a falut átszelő Tapolnok patakon átvezető híd használatért hídvámot szedhettek, tehát a település vámjogot kapott.
A címerpajzs bal felső sarkában a település mezőgazdasági jellegére utalva piros alapon 3 aranyszínű búzakalász, az alsó sarokban a Tapolnok patakot jelképező szimbólum, még a pajzs jobb oldalán a Református templom látható, mely műemlék besorolása révén a település számára nagy jelentőséggel bír.

A református templomot a Báthory család építtette a XV. század második felében. 1819-1823 között a korábbi fa harangláb helyére téglából épült, nyolcszögletű tornyot építettek, mely ritkaságnak számít. A toronyban van a Tiszántúli Református Egyházkerület legidősebb harangja, felirata szerint 1586-ban öntötték.







                      A szentélyt az eredeti gótikus hálóboltozat fedi, amely már több, mint 500 éves.
Zárókövön a sárkányos Báthory címer. A legenda szerint a Báthory címerpajzsba a sárkány egy a Gutkeled nemzetség egyik őse nyomán került, aki legyőzte és megölte az Ecsedi-lápan rejtőző sárkányt. A legendán túl őrzi Luxemburgi Zsigmond sárkányrendjének emlékét is. A sárkányrendet a király 1408-ban alapította az igaz hit védelméért küzdő vitézek kitüntetése céljából.

Bűnbeesés képe melyet 1604-ben festettek a szentélyben lévő karzat mögötti falra. A bal oldali részen a csábítás pillanatait láthatjuk, a jobb oldali részen, pedig már a gyümölcs leszakításának eseménye.
Legalább 10 ilyen felirat volt, különböző időben készültek, az is lehet, hogy nem lehetett egyszerre látni mindet. Képek helyett kerültek a Bibliából vett idézetek a templom falára.
                                        Hangvető melynek elsősorban akusztikai szerepe van.
                                                                karzat padozatai

                                                                   templomkert

Lelkészasszony részletesen elmondta a templom történetét, élvezet hallgatni, és a harangokhoz is fel lehet menni, de tériszonyosoknak nem ajánlott!

Staudinger kastély a XIX. század végén épült, jelenleg a művelődési háznak és az idősek klubjának ad helyet.
                     A kastélyparkban több száz éves platánfák és gesztenyefák találhatóak.
                               

Piac, mely a volt szárazmalom helyén és formájában készült 2020-ban. A volt szárazmalom jelenleg a szentendrei skanzenben látható, Vámosorosziban 1846-tól 1957-ig állt ezen a helyen.

                                                       Jellegzetes szatmári épület

                                                         Önkormányzat épülete
                                                       Általános iskola
                                                         Tapolnok patak

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése