2017. június 18., vasárnap

Kreuzenstein várkastély

Adott egy milliomos, aki nagy műgyűjtő hírében állt elsősorban a középkor emlékei érdekelték. Pénz megvolt, érdeklődés megvolt.  A hely is adott volt, hisz Bécstől alig 20 km-re a Kopasz-hegy tetején már 1140-ben vár állott, azonban ezt 1645-ben a harmincéves háború során a svéd hadsereg földig lerombolta. A jelenlegi várat Johann Nepomuk Wilczek gróf 1874 és 1907 között román és gótikus stílusjegyek keverésével álmodta meg. Mondhatjuk, hogy ez a vár a legújabb és ugyanakkor legrégebbi vár. Minden ami látható nem ezen a helyen volt eredetileg megtalálható, ugyanakkor a berendezéstől kezdve az utolsó szögig minden eredeti. Ahol lebontottak várat akkor onnan hozatott a gróf az építéshez köveket, ajtót (a legrégebbi ajtó a várban majd ezer éves). Többek között a kassai dóm eredeti karzata is itt található jelenleg. A II. világháborúban majdnem megsemmisült, ám sikerült eredeti állapotba visszaállítani, a környékbeliek is visszaszolgáltatták az eldugott kincseket. A várkastély ma is magántulajdonban van, sőt a gróf 11 leszármazottja itt alussza örök álmát. A várkastély bejáratánál stílusosan egy középkori ízeket kínáló egység található ahol a felszolgálók is természetesen középkort idéző ruhákban szolgálnak fel. A várkastély felépítésétől kezdődően múzeumként funkcionál.
A várkapun belépve kőhajítógépek, ostromgépek és a fejünk felett régi szánkók láthatók, van amelyik fűthető.  A látogatás következő helyszíne a konyha, mely teljesen elvarázsolt. Ez a vár leghidegebb része. Egy keskeny, kanyargós kissé sötét lépcsőn lehet lejutni a "mélybe".  A középkorban két okból tették a konyhát a pinceszintre. Egyrészt természetes hűtőként is funkcionált, másrészt a támadások során is védett volt. A konyha közepét egy tonnányi súlyú asztallap uralja, melyet egy fából faragtak ki. Természetesen ezt az asztalt nem a lépcsőn hozták le, a várat építették köré! Az asztallapot egyébként Salzburgból szállították vízen. Az asztalon két dolog ragadott meg. Az egyik egy grillcsirke sütő (melynek prototípusát Leonardo da Vinci készítette). Az állvány tetején ventillátor van, alatta a nyársra húzták a csirkét. A másik eszköz a galuskaszaggató, egy tükröt is helyeztek az eszköz alá, hogy jobban láthassuk, hisz természetesen mindent a szemnek semmit a kéznek szabály érvényes itt is mint mindenhol. A tűzhely is "modern" kialakítású volt hisz liftes megoldást találtak ki a hőfokszabályozásra. Ezen kívül rengeteg olyan konyhai felszerelés volt, amelyet még sehol nem láttam.
A lovagteremben gobleinek, bibliai jelenetet ábrázoló csempékkel kirakott kályha látható. Az ivóban 6-8 literes korsók "várják", hogy leüljünk egy baráti sörözésre. Persze a középkorban jóval gyengébb alkoholtartalmú sörök voltak ám a mennyiség attól még igen jelentős. Ez fel is merült kérdésként a páncélteremben, hogy ugyan mi történt, ha beöltözés után a lovagnak sürgős dolga akadt. Hát semmi, legfeljebb rozsdás lett a páncél :)
A hálószobában szintén volt egy két érdekes dolog. Az első az ágy végén elhelyezett palatábla, melyre felírták az álmot, majd az álomfejtő feladata volt, hogy megfejtse. Az ágy másik érdekessége a beépített széf. A szobában még egy kézmosó is volt, melynek felül volt egy tartálya melyben a vizet tárolták, alul pedig a vödör. Mikor a vödör megtelt, ezzel a vízzel ismét feltöltötték a tartályt. Na és mi történt a bili tartalmával? Hát azt nagy lendülettel az ablakon kiöntötték.
A fegyvertárban Ausztria legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyűjteményét láthatjuk. A legrégebbi darab egy 1100-as évekből származó sisak, valamint egy törpének készített páncél - lehet hogy Tyrion Lannisteré volt :)
A kápolna - mely állítólag a legpompásabb rész - sajnos zárva maradt előttünk, csupán a csodálatos faragott ajtót csodálhattuk meg és kívánság szerint aki gyermekáldást szeretne simogathatja meg Szűz Mária vagy Szent Erzsébet hasát akiket a faragó terhesként ábrázolt. A várkastély többi terme szintén zárt a látogatók előtt.
A kastély csak idegenvezetéssel látogatható akár magyar nyelven is. Érdemes a magyar nyelvű idegenvezetést kérni, mert a hölgy igazi kincs.
Aki egyszer e várkastélyt meglátogatja számíthat arra, hogy újra szeretné megtekinteni.
A várkastélyban fotózni nem lehet, a bemutató végén található belső képek a várban vásárolható katalógusból készültek.
   
















Fűthető szánkó. Az alján látható a tartály amelybe a fűtőanyagot tették



































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése