2018. január 27., szombat

Iklódbördőce



A mai falu két részből állt. A nyugati oldalon Kerkaiklód, a keletin Bördőce községrészeket találjuk. Eredetileg önállóak voltak, majd 1938-ban egyesítették a két kisközséget és a Bördőceiklód nevet kapta az összevonás után. 1939-ben újabb névmódosítás eredményeként az Iklódbördőce nevet kapta. A település előtagja, az Iklód az Ikol ősi magyar személynév -d képzős származéka. A Bördőce feltehetően a szláv brzdo, azaz domb elnevezésből származik. A községet először 1324-ben említik Burzeulche írásmóddal. A település nevének írásmódja számtalanszor változott az idők során. Berzelche (1324), Berzelce , Berzelcze (1524), Berdőcze (1720), Bőrdötze (1792), Bördőce névalakokban találkozhatunk a falu nevével. 

Fatimai Szűzanya iskolakápolna 1913-ban épült egy épület a polgármesteri hivatallal.
harangláb a település főutcáján

Kápolna Letenye felé vezető úton. Valószínűleg 1920-as években készült. Az eredeti harangja, melyen 1924-es évszám olvasható az imaház tornyában van, és annak lélekharangját helyezték el a 2014-ben felújított kápolnában.

A kápolnában faragott oltál található. Kárpáti János készítette 2012-2014 között. Tölgyfából készült. Az oltár formája egy négytornyú bazilika, melynek két oldalán a vallás jelképei láthatók, harmadik oldalán pedig a település címere jelenik meg.

Az oltáron található nyitott könyvön fekvő, gyolcsba tekert Jézus körtefából készült.


Az oltár tetején található Biblián olvasható idézet Alsólendvai Kulcsár György könyvében található


A kápolna oldalát festett ablaküvegek díszítik, melyeken a keresztény vallás jelképei jelennek meg. Az üvegfestés Horváthné Bencze Irén egervári művésznő munkája.










Zala megyében Iklódbördőce az első olyan település, amely a "Humanitárius település" címmel büszkélkedhet






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése