2018. január 7., vasárnap

Kerkateskánd

Kerkateskánd 1934-ben két falu, Kerkateskánd és Kerkatótfalu egyesítésével jött létre. Az első írásos említés Kerkateskándról 1271-ből, Kerkatótfaluról 1322-ből származik.
A településnek több főúri birtokosa is volt. A török hódoltság időszakában mindkét falu elnéptelenedett, majd az 1700-as évek elején újra benépesült. 1935-re pedig elérte eddigi legmagasabb lakosságszámát, ami 465 fő volt, napjainkban 177 lakosa van.
Kerkateskánd Lentitől 8 km-re délkeletre található, a megye Szlovéniához közeli, dél-nyugati részében. A falu a Kerka völgyében fekszik. A település határában a Lukó hegyen található a Jézus Krisztus Színeváltozása magánkápolna csodálatos faragott stációkkal, szobrokkal.
falu címere az egyik épület falán
A fecske az újjászületés, a kezdet és a remény megtestesítője. A címerben megtalálható két domboldal utal egyrészt a domborzati viszonyokra, másrészt jelképezi, hogy a mai község két település egyesítésével alakult ki. A két hullámos pólya a Kerkát és Csertát jelképezi. A szőlőfürt utal a szőlőtermesztésre, másrészt jelképezi az állandó újjászületést, megújulást, termékenységet. A tölgyfalevél utal egyrészt az erdőgazdálkodásra, másrészt a halhatatlanságra, kitartásra. A kereszt a lakosság katolikus vallását szimbolizálja.


I. világháborús emlékmű  



felújításra várva 

Az 1878-ban épült iskolakápolna napjainkban vendégház. 



Jézus Színeváltozása kápolna 
 
















Szent István (készítette Boa Endre) 

Szent Imra (készítette Boa Endre)

Assisi Szent Ferenc  
Szent Borbála

Assisi Szent Ferenc 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése