2021. június 26., szombat

Rozsály

 Rozsály

Közel a román határhoz a Szatmári-síkságon található 809 fős település az ősidők óta lakott helynek számít. A XV. században két Rozsály volt Kisrosal és Naghrosal. Várat a rozsályi Kúnok építettek ami a XVII. században megsemmisült. A maradványaiból 1878-ban Izsák Dezső egy kastélyt épített, mely sajnos 1944-ben leégett. Emlékét őrzi a napjainkban helyén álló általános iskola bejárata.

A rendszerváltás után az önfenntartás útjára lépett, erről bővebb információk: http://storeinsider.hu/gazdasag/cikk/peldaerteku_a_magyar__onfenntarto_falu

 





                                                                    Béke park - Hősi emlékmű

                                                Kossuth címer a Béke parkban
Béke parkban helyezték el Maróthy János 1848-as honvéd tábornok és neje földi maradványait. Maróthy János Rozsályban született 1819-ben az egykor volt várkastélyban.
    
Görögkatolikus templom. Rozsály talán az egyházmegye legkeletibb egyházközsége. 1926-ban építették, a díszítőfestés 1964-ben készült, az ikonosztázionját 1970-73 között Kolozsváry Pál debreceni művész festette. (a templom megtekinthető bármikor, pap a postával szemben lakik)




Református templomot 1895-ben a régi templom helyén és anyagainak felhasználásával építették. 1994-ben felújították, akkor készült el a kazettás mennyezet és a faragott csillár is. (lelkész elérhetősége Borbély Géza  gborbely72@gmail.com)







                              Zajtai-csatorna átszeli a falut, mellette kellemes kerékpárút vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése