2021. június 30., szerda

Tiszacsécse

 Milyen boldog vagyok én, hogy itt születhettem, hogy én innen vittem magammal a nyelvet, az érzéseket s talán az erőt az egész magyarság öntudata elé.
(részlet Móricz Zsigmond 1929-es Tiszacsécsei beszédéből)

 A falut valamikor a XIII.században a Kölcsey család alapította, ám ezt a települést a XVII. században egy árvíz elpusztította és a lakók ekkor költöztek a jelenlegi helyre.

Leghíresebb szülöttjének Móricz Zsigmond ősei már 1780-ban a faluban éltek. Móricz szüleinek három háza volt a településen, az amiben az író született ma már nem áll. Valószínű édesapja építette a ma már Móricz Emlékháznak nevezett épületet, melyben Móricz Zsigmond hat éves koráig élt.


Református templomot valamikor 1822 körül építették, a templom ajtó azonban az 1600-as évek elejéről származik. Abban az időben a község még a milotai temetőhöz közeli részen volt. Az 1600-as évek közepén épült egy fatemplom, amikor azonban a települést elvitte az árvíz a lakók az átköltözés során hozták magukkal a templomajtót is. Az ajtó zárja még az eredeti zár!
A Móricz emlékházban megmondják kinél kell kérni a templom kulcsát, az emlékház ajtaján pedig van telefonos elérhetőség, a szomszédban lakik aki kinyitja.
Emléktábla felirata: Az árvízszint magassága a Tisza medrében 1998. november 06-án
Emléktábla felirata: Itt tartották keresztvíz alá Móricz Zsigmondot Tiszacsécse nagy szülöttjét




Móricz Zsigmond emlékház
Az emlékház udvarán található Móricz Zsigmond egész alakos bronzszobra
 (Varga Imre alkotása 1979.06)
Tábla (tévesen) Móricz Zsigmond szülőházaként jelöli az épületet.



A bölcső mely biztosan Móricz Zsigmondot ringatta, a többi berendezési tárgy a család felajánlása.

A templom mellett alakították ki a Móricz parkot, kellemes sétát lehet tenni, közben  meghallgatni egy-egy neves előadóművész előadását, vagy csak a kihelyezett táblán elolvasni. A hangfelvétel bekapcsolását kérni kell attól aki kinyitja a templomot.













érdemes betérni a Móricz Emlékház közelében található


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése