2021. június 28., hétfő

Tiszabecs

 ,, Szatmár, Tiszabecs, rekkenőnyarak, / húsomba ittam parazsatokat, / (…) / s ami csak jó, mindazt amit idehoz valahonnan ez a tücsökzene, / mind ami fény van bennem és öröm / mind nektek köszönhetem, köszönöm.” Szabó Lőrinc

Már 1181-ben említésre kerül, sőt 1364-ben castrumként említik, ami királyi vár létezésére utal. Nevében a Becs tag személynévi eredetű, ehhez csatolták a folyó nevét megkülönböztető jelzőként. 1780 körül Tisza Becse a XIX. században Tisza Bécs a település neve.

A község címerében a fa a megélhetés forrása,a két kard II. Rákóczi Ferenc győztes csatájára utal, a víz a Tisza folyó, benne a hal, mint sporthorgászat (régebben megélhetés forrása), és a sóder Tiszai hordalék, mint építési anyag.
                                                        A református templom 1907-ben épült.


Templom előtt Rákóczi emlékoszlop. Rákóczi-szabadságharc első győzelmét 1703-ban a Bajnok-dűlőn vívta, majd itt kelt át a sereg a Tiszán.

A tiszabecsi átkelés irodalmi feldolgozása Jókai Mór nevéhez fűződik, aki a Szeretve mind a vérpadig című művében dolgozta fel a kuruc-labanc ütközet eredményeit.



Kis utcai ház. Településen, elsősorban a legrégebbi részen a Kis utcában több népi építészeti szempontból jelentős épület van.
Bornemissza kúria 1932-ben épült, 2015-ben fejeződött be a korhű felújítása, jelenleg szálláshelyként üzemel.
                                
Turul-emlékmű Tiszabecs és Tiszaújlak között a Tisza-híd hídfőjénél. II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala előtt állítottak.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése