2015. október 4., vasárnap

Apátistvánfalva


Apátistvánfalva a 19. század végén Istvánfalu és Újbalázsfalva összevonásával jött létre. Istvánfalu valamikor a szentgotthárdi ciszterci apátság birtoka volt, első okleveles említése 1328-ból származik, amely szerint a község nevében benn van az István név. Névadója Harding Szent István, egykori apát, akinek 1683 óta minden nyáron búcsút tartanak és akinek tiszteletére a templomot is emelték.
Beszélő címer.
A község védőszentje és névadója az angliai Harding Szent István, akinek képmása a falu címerében is benne van, s jobb kezében a templom miniatürizált mása, jelképezve Istvánfalvát.
Harding Szent István római katolikus templom mai napig használt barokk stílusú történelmi kegyhely.




A templom kétezer ember befogadására alkalmas, a második legnagyobb kegyhely a vendvidéken szentgotthárdi barokk templom után.
Az oltár 1800 körül készült
 
Nem egyszerű erről kerékpárral megközelíteni a települést

Világháborús emlékmű, rajta Apátistvánfalva, Permise, Orfalu, Újbalázsfalva lakosainak hősi halottai a két világháború alatt. A szobor legfelső részér Árpád fejedelem szobra. Az Árpád fejedelem sisakján lévő tollat korábban a leventék puskával lőtték le, azonban nemrégiben újrafaragták.
Felirat alapján Szűz Mária tiszteletére emeltette Sőmenek Józsefné 1899-ben.



kódisállásos ház

Apátistvánfalva a trianoni béke után hirtelen határfalu lett így egy határőrsöt létesítettek, majd a vasfüggöny lebontásával ez is megszűnt. A határőrség egyik épületében 2007-ben hozták létre a határőrök emlékhelyét. 



 


 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése