2015. október 4., vasárnap

Kétvölgy

Az egyik legcsodálatosabb út Felsőszölnök és Kétvölgy között található. Muszáj volt megállni és élvezni a nyugalmat, napfényt és csendet. Kétvölgy egyébként is egy csoda. Egyszer mindenkinek el kell ide menni, valóban a legszerethetőbb falu.
A település nagy kiterjedésű rétekkel övezett tanyákból áll, amelyeket hatalmas erdős területek határolnak. Ez a településforma a szórványtelepülés, amely Magyarországon csak ezen a vidéken található. Kétvölgy az ország egyik legértékesebb természeti területén helyezkedik el.Jelenlegi nevét onnan kapta, hogy a község magvát két patakvölgy köti össze. Két korábbi községből jött létre, Vashegyalja (Permise) és Ritkaháza egyesítésével. E kettősséget őrzi a település jellege és szlovén elnevezése is (Verica-Ritkarovci). Közvetlenül a szlovén határ mellett helyezkedik el,  szlovén nemzetiségű kis falu.

Kétvölgy címerében a sas Szent Jánost a fényt és a megvilágosodottságot, a búzakalász az életet jelenti, egyben a mezőgazdaságra utal. A kék a békét és a nyugalmat, az arany a hatalmat és a napfényt, a zöld pedig az életet jelenti.
1865-ban épült harangláb Ritkaházán Története: A harangláb helye miatt az emberek összevesztek a bíróval, aki a saját háza mellett egy völgyben kívánta felállítani. Néhány fiú azonban a kocsmáros kérésére ellopta a harangot a bíró házából és felállította a mostani helyén a dombon, ahol aztán teljes erőből elkezdték verni. A harang hangját állítólag három faluban is hallották, ezért az emberek itt állították fel véglegesen a haranglábat.

 

 

Kilátó a Katalin dombon.
A kilátóból látni lehet az Alpok vonulatait is.
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése