2015. október 25., vasárnap

Rábafüzes

A falu területe már a római korban lakott volt, ezt bizonyítják a határában 1932-ben talált római sírok. A mai települést 1150-ben Fides, majd Fizes alakban említik először. 1183-ban a Rába vidékét III.Béla király a ciszterci rendnek adományozta, akik Szentgotthárdon építették fel kolostorukat. Rábafüzes is az ő birtokuk lett.
1283-ban Fyzes néven tűnik fel. 1427-ben és 1428-ban szintén Fyzes alakban szerepel, Németújvár várának tartozéka volt. A 16.században a Batthyányak németújvári uradalmához tartozott.
1910-ben 1434, túlnyomóan német lakosa volt. Vas vármegye Szentgotthárdi járásához tartozott. 1946-ban lakosságának 80%-át kitelepítették. 1983 óta Szentgotthárd része. 

 A templom 1888-ban épült, kezdetben két felekezet használta.
Szentháromság templom bejárata
1921-ben az evangélikusok megépítették iskolájukat, melyre tornyot is emeltek és ezt használták istentiszteleti helynek, így önállósodtak.
 Az emlékkő a 8-as főút és a szentgotthárdi bekötőút csomópontjánál van elhelyezve.
 
Szent Kristóf fából faragott szobrát 2007-ben készítették, és eredetileg Szentgotthárdon, a Nagyboldogasszony Plébánia kertjében helyezték el. 2012. július 29-én került sor a szobor felszentelésére új helyén, a 8-as út mentén, Rábafüzes keleti végében.A szobor egy három méter hosszú, másfél méter széles tölgyfarönk egyik feléből került kifaragásra, Horváth József készíttette az alkotást.Az alkotáson Szent Kristóf Krisztust viszi a vállán, ahogy a történetében is: egy éjjel nevén szólították, egy gyermek volt az, aki kérte, hogy vigye át a folyón. Kristóf át is vitte a gyermeket, de annak súlya egyre nehezebb lett, és mikor átértek a túlpartra, akkor tudta csak meg, hogy Krisztust vitte a vállán.
A szobrot jelenleg vizesárok veszi körül, így csak a  gépemnek köszönhettem, hogy közeli fotó is készülhetett.
 felújításra váró ház a főutcán

felújított régi ház




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése