2015. október 18., vasárnap

Szalafő

 
Szalafő hét halmon épült, s megmaradt olyannak, amilyennek a honfoglalás korában alakult. Mindegyik dombon egy-egy szer húzódik meg.
Az őrség egyik legrégebbi települése, nevét az itt eredő "Szala" folyóról kapta. 
Szalafő legfiatalabb, ám annál monumentálisabb nevezetessége a 2009. őszén elkészített Életfa. Az alapanyagul szolgáló, mintegy 8 méteres tölgyfára a Szala-patak partján leltek rá a helyiek. A fának éppen hét ága van - annyi, ahány szere a településnek - , s a fát úgy lehet betájolni, hogy az ágak pont a szerek irányába mutassanak.  
Általánosságban az életfa olyan megfaragott ágasfa, amely törzsére, ágaira, ágvégeire a haza, történelmünk, a falu és népességének ismérveit, jellegzetességeit faragják fel. A szalafői életfa nem azonos a régi korok kultikus életfáival. Ez az alkotás egy speciális motívumszobor, amelyet azért neveznek mégis életfának, mert a rá vésett jelek, alakok mind az életet, a gyarapodást szimbolizálják. A motívumok a múltból táplálkoznak, de egyben a mának és jövőnek, a további generációknak közvetít üzenetet.


Szalafő címere az életfán
Templomszer nevét a dombtetőn lévő templomról kapta, melyet 1839-ben kezdtek építeni. Egy helyi anekdota szerint a templom első alapját a Felső szeriek ásták ki úgy, hogy az majd feléjük nyugatra nézzen. Ezzel azonban az Alsó szeriek és a Gyöngyös szeriek nem értettek egyet, ezért egy éjszaka betemették az alapot és újat ástak maguk felé keleti irányba. Így épült fel aztán a templom, hogy mindkét szer felé lett egy-egy bejárata.

1939-ben épült - jelenleg - ökumenikus - imaház ahol napjainkban csak jeles egyházi ünnepkor tartanak szentmisét, ezért csak kívülről tekinthető meg.
Valamikor gatter (fűrészüzem) volt, felújítását követően egy igen kellemes fogadó. Háttérben Szalafő legöregebb 200 éves tölgyfája. Kerülete 558 cm, magassága 27 méter. A helyi monda szerint akik körbeölelik a fát, azokat a következő évben jó szerencse kíséri.
Gatter fogadó a tölgyfa felől
Gatter fogadó hátsó bejárat
Gatter fogadó kertjében szabadtéri tűzhely, padok, asztalok találhatók

A fogadóban mini múzeum is található, többek között a fűrészt eredeti helyén megőrizték.
I. világháborús emlékmű (Kondor József készítette 1924-ben)


Kitelepítettek emlékpadja (ifj. Palatkás József készítette 2013-ban). 1950-1953 között a jugoszláv határ menti területekről több ezer "kulákot" telepítettek ki az ÁVH felügyelete alatt elsősorban a Hortobágy környékére ahol zárt munkatáborokban helyezték el. 




 Bárdosi János emlékpad Pityerszeren.
 Az emlékpad támlájában elforgathatóan 45 cm-es dombormű egyik felén a pityerszeri skanzen egyik jellegzetes épülete látható....
...másik felén Bárdosi János portréja kapott helyet. Bárdosi János az Őrség jellegzetes településeit kutatta, nagy szerepe volt, hogy létrejött a pityerszeri skanzen.














































A pityerszeri épületegyüttes a nevét a teleülésen gyakran előforduló kismadár, a pacsirta népi nevéről kapta. A házak egészen az 1970-es évekig lakottak voltak. 1970-ben, az őrségi szeres településforma megóvása érdekében, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága 3 portát vásárolt itt meg. A 3926 négyszögöl területen 10 épület található, a hozzátartozó gyümölcsössel és 2 db vízgyűjtő tókával együtt. Később telepítettek ide egy negyedik főépületet a Papszerről, amely eredetileg "füstösház" volt, hogy az Őrség legrégebbi háztípusa is látható legyen. Az országban egyedülálló típusú, emeletes gabonatároló épület, az ún. "emeletes kástu" is itt tekinthető meg. Az épületeket eredeti funkciójuknak megfelelően rendezték be. A berendezési tárgyak zöme az egykori háztulajdonosoktól származik, így ezek eredeti helyükön láthatók.
Égig érő paszuly a szalafői Népmesepark bejáratánál
Tökmagolajütő üzem
Az Őrségben az 1900-as évek óta termesztenek olajtököt, és magjából nyerik az Őrség "fekete aranyát". A tökmagolajütés módszerét Burgenlandból hozták be az őrségiek. Ez az eljárás azért is különösen előnyös, mert nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok.Bár a tökmag-olajütés napjainkban is széles körben elterjedt itt, néprajzilag hiteles műhely azonban csak Szalafőn látható. Az 1900-as években a szalafőiek még a vendvidéki Orfaluba jártak át olajat csináltatni. 
 "Mákszemek" sajtolás után. A tulajdonos gyermekei müzli helyett fogyasztják e mellékterméket.


Természetesen vásárlási lehetőség van a sokféle olaj közül lehet választani.
Az útvonal természetesen érinti Szalafőt is. 
Induljunk el e táj felfedezésére akár gyalog....
....akár szekérrel.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése